NEWJSAG - Békésszentandras

 

   
   

   

   

Pályázatok  
TIOP-3.4.2-08/1-2008-0117

DAOP-4.1.3/C-2f-2010-0001

   

Hőtérkép

Felhőkép

 

    

   
Shadow
Slider
   

Átadták a Békésszentandrási kisvízi erőművet

2011 decembere óta várt pillanat érkezett el 2013 szeptemberének elején. Szeptember 12-én, délelőtt 11 órakor megindultak az elkészült erőmű turbinái, elkezdte termelni az áramot. Felemelő pillanat volt, hiszen nagy lépés ez a tiszta energia nyerés szempontjából, illetve nagyon fontos a településnek is, hiszen büszkén mondhatjuk, újabb komoly vállalkozás kezdte meg falunkban működését.

Örömmel vettem tudomásul, hogy két újabb munkahely is teremtődött ezáltal. Bízom benne, hogy ez a komoly nagy beruházás sok szempontból hasznára válik településünknek, hiszen nemcsak mint adófizető jelenik meg, hanem országszerte ismertté is teszi településünk nevét. Nagyon sokan látogatják már most is, hiszen csúcs modern a technológiája, konferenciák szerveződnek bemutatására, illetve az idelátogató turisták is szívesen nézik meg. Nem mellékesen, horgászaink is visszakapják kedvenc halfogó helyüket.

 Mint az első kapavágásnál, most is magas szintű állami tisztségviselő volt jelen az átadón. A beruházás kezdeténél Bencsik János energetikai államtitkár, településünk szülötte indította útjára a projektet, most Hizó Ferenc, a NEFMI helyettes államtitkára vágta át az átadást szimbolizáló szalagot.

            Sinka Imre

 

A következőkben az általa elmondottakat olvashatják.

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nagy öröm itt lenni Önök között a mai napon, a békésszentandrási kisvízerőmű építésének zárórendezvényén.

A zárórendezvény egyúttal egy ünnepnap,hiszen Magyarország egy modern, 2 MW teljesítményű, közel 3000 háztartás energiaigényét biztosítani képes, megújuló energiaforrás alapon termelő kisvízerőművel bővült, mely az utóbbi évtizedeik egyik legnagyobb vízerőmű beruházása is egyben.

A vízenergia egy tiszta, környezetbarát energiaforrás. Alkalmazása ugyanakkor nem csak energetikai, hanem hangsúlyosan vízgazdálkodási kérdés is. A vízenergia hasznosítása esetén a vízgazdálkodási, a környezet- és természetvédelemi szempontok prioritást élveznek. A ma átadásra kerülő projekt a vízgazdálkodás és az energetika közös nevezője. Példa arra, hogyan lehet a kisvízfolyások energiáját környezetvédelmileg fenntartható módon az ország energiaellátásának a szolgálatába állítani.

Az Országgyűlés a 2011-ben elfogadott Nemzeti Energiastratégiával Magyarország energiaimport-függőségének a csökkentését tűzte ki célul. Ennek megvalósítása jó úton halad köszönhetően az elmúlt három év ösztönző intézkedéseinek is.

Az elmúlt három évben a zöldgazdaság fejlesztést a Kormány és a minisztérium közel 150 Mrd. Ft támogatással, beleértve a kötelező áramátvételi rendszerben kifizetett több milliárd forinttal és számos ösztönző szabályozással, intézkedéssel segítette elő.

A fenti ösztönző intézkedések gyümölcse, hogy mára Magyarország energiafogyasztásának közel 10 százaléka származik megújuló energiaforrásokból és ennek aránya folyamatosan növekszik. Az elmúlt három év növekedésének dinamikáját többek között az is jelzi, hogy a megújuló energiaforrásokból történő hőenergia előállítás 2011-ről 2012-re közel 20%-kal növekedett.

A hazai támogatási rendszer az elmúlt években bebizonyította azt is, hogy nem csak az eredmények elérését szolgálja, de egyúttal fenntartható is. Gondolva itt arra, hogy az elmúlt időszakban számos EU tagország mérsékelte a kötelező átvételi rendszerében a tarifákat. Magyarországon az átvételi árak nemhogy csökkentek volna, de éppen ellenkezőleg a meghirdetett árképletnek megfelelően évről-évre növekedtek. Az átvételi rendszer ösztönző jellegét bizonyítja a ma átadott projekt is. Nevezetesen, hogy a hazai átvételi árak mellett is lehet rentábilis projekteket tervezni, megvalósítani.

A statisztikai adatok, számszerű tények mellett a fejlődést a megvalósított projektek sokasága jellemzi a legjobban. Az országban lépten-nyomon találkozni a megújuló energiaforrások alkalmazásával, legyen az a házak tetejére szerelt napkollektor, napelem, egy adott város távhőellátását szolgáló biomassza erőmű, geotermikus energiatermelés. Hosszasan lehetne a megvalósult, átadott projektet sorolni, mivel mára Magyarországnak nincs olyan szeglete, ahol ne lenne a megújuló energiaforrások alkalmazására a közelben kézzel fogható példa.

A megújuló energiaforrásokba beruházók felelősségteljes, a jövőbe mutató gondolkodásról tesznek nap, mint nap tanúbizonyságot. Ezek a projektek túl azon, hogy az azt megvalósítók részére biztosítják a saját energiaellátást, a kisebb energiaköltségeket, vagy az energiatermelést, hozzájárulnak hazánk széndioxid-kibocsátásának a csökkentéséhez is évente mintegy 8000 tonna széndioxid megtakarításával.

A projekt megvalósítását az Új Széchenyi Terv közel egy milliárd forinttal segítette elő. Ugyanakkor egyetlen projekt sem valósulhat meg a projektben közreműködő mérnökök, kivitelezők, az építésen résztvevők áldozatos munkája és felelősségteljes gondolkodása nélkül.

Összefoglaló záró gondolatként elmondható, hogy a megújuló energiaforrások alkalmazása jó úton halad Hazánkban. A ma átadásra kerülő projekt a vízgazdálkodás, az energiatermelés, az országos stratégiai célok és az egyén környezettudatos, felelősségteljes gondolkodásának, munkájának a közös gyümölcse. Ezért ezúton is köszönöm mindazoknak a munkáját és közreműködését, akik a fejlesztés megvalósítását elősegítették, abban közreműködtek.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!”

      

  

   

   

Hasznos Hírek  

   

   

Látogatóink  

Oldalainkat 50 vendég és 0 tag böngészi

   
© 2009 - 5561 Békésszentandrás, Hősök tere 1. Telefon: (66) 218-344; Fax: (66) 218-344 /26-os mellék - Email: polghiv@bekesszentandras.hu